Favoritele mele

  • Sims 3,My Little Pony,muzica

Etichete

13.12.2010

Ce sunt Orhideele...

CE SUNT ORHIDEELE...

Orhideele (Orchidaceae) formează o familie de plante în cadrul monocotiledonatelor.
Familia orhideelor este cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante superioare; ea conține peste 30.000 de specii ( speciile cresc in natura) și peste 200.000 de hibrizi(hibrizii sunt specii create in laboratoare) .Orhidee se gasesc pe fiecare continent in afara de Antarctica si exista specii endemice (specifice unor anumite regiuni) in fiecare colt al lumii.
Orhideele sunt plante epifite, adica intotdeauna cresc pe alte plante, luand de la acestea substantele hranitoare.Radacinile lor nu ating niciodata pamantul; de fapt, radacinile orhideelor stau in aer, iar roua diminetii este prima sursa de apa in habitatul lor natural. Pasarile care zboara si se odihnesc pe ramurile copacilor ofera o cantitate destul de mare de substante nutritive, pe care radacinile le absorb imediat.

Desi florile orhideelor sunt foarte ciudate si au forme complexe, in realitate structura lor este foarte simpla. Florile au 3 sepate si 3 petale principale, cea din mijloc luand o forma diferita.
Dupa modul in care cresc Orhideele se pot impartii in doua grupe:
1)Unele cresc dintr-o tulpina, si isi dezvolta radacina in principal la baza acesteia.
2)Alte Orhidee au mai mult de o tija. Dupa ce o tija s-a dezvoltat in deajuns, la baza ei mai apare inca una.

Orhideele cresc in orice mediu de la cald la rece, de la uscat la foarte umed.
In lumea florilor, orhideele sunt considerate niste flori castigatoare. Frumusetea lor incredibila si numeroasele diferente dintre specii sunt o continua sursa de uimire.
Orhideele sunt un simbol al purității, perfecțiunii și feminității.
Thailanda este „tărâmul orhideelor“ deoarece planta tipică acestei ţări este orhideea. În Thailanda cresc aproximativ 1300 de varietăţi de orhidee. Le veţi întâlni aproape pretutindeni. Cresc mai ales în sud şi în ţinuturile înalte din nord. Veţi găsi aici minunatele flori albe, mov, verzi, roz, roşu închis sau galbene. Unele inflorescenţe sunt foarte delicate, altele sunt puternice şi cerate, unele vor fi plate, altele spiralate şi ascuţite.

Istoria orhideelor

Orhideele au fost atras dintotdeauna interesul oamenilor. Ele au fost timp de secole si inca mai sunt, simbolul iubirii, luxului si frumusetii.
In America centrala si de sud era cunoscuta "orhideea de vanilie", din care se facea o bautura energizanta la care se adauga cacao.

Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China, iar în secolele XVIII-XIX a început mania orhideelor și în Europa de vest.
Chinezii, inca de pe vremea lui Confucius, numeau orhideele "plantele care au parfum regal"; o descriere foarte frumoasa a impresiei pe care ne-o lasa orhideele este facuta intr-o scriere a lui Confucius, care spune ca "placerea de a revedea, dupa o lunga absenta un prieten drag poate fi comparata cu aceea pe care o simtim cand intram intr-o camera plina de orhidee".Confucius vorbește în textele sale cu mult entuziasm despre orhidee.

Civilizațiile din America foloseau orhidee pentru a venera zeitățile.
In Evul Mediu ele constituiau unul din ingredientele de baza in remediile naturiste.

Cultura orhideelor a inceput in multe parti ale lumii pe la inceputul secolului al 18-lea. Datorita frumusetii lor neobisnuite si a parfumului imbatator, unii exploratori britanici au adus orhidee din colturi foarte indepartate (pe vremea aceea). Pentru europeni, orhideea era un privilegiu al aristoctratiei si a starnit in mod special admiratia englezilor. Mai mult, intre familiile nobiliare din regatul Marii Britanii a inceput chiar o intrecere pentru detinerea a cat mai numeroase varietati de orhidee.